DE NOORDKAAP - Reisverslag uit Karasjok, Noorwegen van Wim en Bep otter - WaarBenJij.nu DE NOORDKAAP - Reisverslag uit Karasjok, Noorwegen van Wim en Bep otter - WaarBenJij.nu
VIP-Report

DE NOORDKAAP

Door: webmaster

Blijf op de hoogte en volg Wim en Bep

14 Juni 2009 | Noorwegen, Karasjok

Hallo allemaal,
Het is zondagmiddag, vreselijk veel regen, echt zo'n dag om je pas heel laat aan te kleden en lekker met het NRC (de crypto) en de Gelderlander de dag vol te maken. Maar die kranten hebben we even niet. Wel de regen.
Dus een lang verhaal....we hebben sinds Skibotn ook een behoorlijk stuk gereden.
Eerst de route.
Donderdag rijden we weg uit Skibotn, de bedoeling is naar Alta, maar onderweg komen we op een hele mooie visplaats, Sorstraumen dus....gaan we daar een nachtje WILD staan samen met een aantal Finnen die heel goed kunnen vissen. (zie foto) We krijgen een enorm groot stuk filet (kabeljauw) en een groot stuk zeewolf. Zie het monster op de foto. De volgende morgen rijden we door via Alta naar Russenes. We zijn dan nog zo'n 125 km. van de Noordkaap.
Het is zaterdag,een RUSTDAG. Dat betekent niet rijden maar opruimen, de was en strijken, hahaha Karin het ging heel goed hoor, en jawel, we hebben in de zon ontbeten en geluncht. De avond ervoor was het plus 1 (een) graad.

Gisteren was het trouwens DIERENDAG.
Eerst zagen we s morgens een vos, die probeerde een ekster te pakken te krijgen. Toen eindelijk zagen we onderweg rendieren. Eerst een rendiermoeder met haar rendiertje. En daarna rendieren, rendieren op de weg, voor je auto, kleine, grote, mannetjes, vrouwtjesrendieren en liggende rendieren..... dus gewoon dieren.

Toen we tijdens dat vissen aan de oceaan stonden, de camper stond aan het water, zagen we ´s avonds een zeehond, drie meter van de camper. Even later vanuit het bed zagen we een hele school zeehonden of bruinvissen.

Terug naar de rustdag. Om 5 uur waren we zo goed uitgerust dat Wim voorstelde de 125 km naar de Noordkaap in de avond te rijden.Nu was het nog redelijk weer, en de voorspellingen waren niet zo goed. We overnachten dan op de Noordkaap en de volgende dag terug. Om half zeven rijden we weg van Russenes. We gaan dus toch....we hebben een paar keer getwijfeld, gaan we wel dat stuk rijden en dan weer zelfde stuk terug,of rijden we gelijk Finland in.
Ik heb uiteindelijk tegen Wim gezegd, dit doe je maar een keer dus we gaan naar de Noordkaap.
Daar waren op 13 juni 2009 om 20.50 uur. Toch heel bijzonder maar vooral vreselijk koud. De wind gierde om de camper, en koud, heel verschrikkelijk. We hebben toch op de kaap gestaan, het gebouw met film, kapel, museum, restaurant bezocht samen met al die andere mensen.Bussen vol, campers en andere leuke autootjes, caravans en gewone auto´s. Voor het gebouw en monument is een heel groot parkeerterrein en daar mag je dan 48 uur blijven staan. We vonden het na 3 uur welletjes en zijn heel vlug met de kachel in de auto voluit 100 hele enge kilometers naar beneden gereden. Gelukkig wilden al die andere mensen graag een nachtje op de kaap slapen, dus het was lekker rustig. Bijna beneden waren nog twee verstandige campers, een duitse en een belgische en daar zijn we om twee uur ´snachts bij gaan staan en hebben geslapen tot 8 uur vanmorgen, ontbeten, en doorgereden in de regen naar Karasjok. Een plaatsje bij de Finse grens.

Als je bovenstaand leest 2 uur rijden om 100 km verder te komen, begrijp je dat je niet hard kan en mag rijden. Langs een school 30 km. Bij werkzaamheden aan de weg 40 en nooi harder dan 90. Soms rijden we helemaal om een grote berg langs een fjord en soms door een tunnel, dat kunnen hele mooie zijn maar soms lijkt het net of je door een riool rijdt. Donker, smal en nat.
En dan de weg, de E6 is enige hoofdweg, maar dat betekent niet dat die lijkt op de A1 zoals in Nederland. Op deze E6 zitten behoorlijke gaten en soms is een stuk gewoon onverhard. Nou dan gebeurt er wat in zo´n camper als je dat niet in de gaten hebt. Maar er zijn mensen die dat wel in de gaten houden. Heel vaak zie je na zo´n rot stuk weg een huis met allemaal wieldoppen op de voorkant van zijn garage.

Het weer.
Is vandaag vreselijk, grijs, regen en bewolkt. Geen lol aan.
Ik zal niet mopperen......want ondanks de kou hebben we meestal heel helder stralend, zonnig weer gehad.

Op de Noordkaap hadden we precies 4021 km afgelegd. Nu hier in Karasjok 4292 kilometer.

Nog een paar leuke noorse woorden.
panne is geen pech maar voorhoofd. Een horloge een armbandsur. Een paard is een hest, en paardrijden is ri.En een soort kruidvatwinkel hier had medicynutslag, verkoop van paracetamol, norit en dat soort zaken.
Volgende bericht dus vanuit Finland, als de mogelijkheden er zijn.
Leuk al die belangstelling van familie, vrienden, buren van de oude molenweg, en uit dat hele kleine plaatsje op de Mookerheide. De wereld is eigenlijk ook maar klein op die manier.

• 14 Juni 2009 - 16:54

Ineke:

Hallo Bep en Wim, wij genieten met volle teugen van jullie reisverslag!Goed gedaan Beppie! Jullie zijn iets vroeger op de Kaap er zijn nm 2 stel kennissen van mij,uit Apeldoorn en Vaassen op dezelfde dag op de Kaap en wel de 22 juni ook toevallig he? de een is met een cruise en de ander met de auto gaan ook door Finland,ik zei al als jullie mensen Nijmeegs horen praten zijn het Bep en Wim hahaha Nu lieve mensen geniet er van wij doen dat door jullie!!!!doeiii Ineke uit Vaassen

• 14 Juni 2009 - 16:58

Bas En Manou:

De noordkaap lijkt me zo te horen een ervaring op zich. Hopleijk hebben jullie nog een mooie weg te gaan naar Finland. leuk dat er zoveel rendieren te vinden zijn!!

• 14 Juni 2009 - 18:19

Wilma:

Even tussen de drukte van mijn examenopdrachten in. Nog een week en ik heb weer rust. Wat hebben jullie toch een mooie tocht gemaant tot nu toe, Prachtig al die foto's.
    Die bloederige vissekop die hebben jullie toch niet zelf "geslacht" he. Die oogjes die kijken je zo aan......maar het zal wel lekker geweest zijn. Er gaat niets boven verse vis.

Mijn weekje Lissabon was super, heerlijk warm, goed voor mijn botjes. Als ik jullie verhaal zo lees dan is de temperatuur daar bij jullie niets voor mij. Maar de natuur is daar prachtig he.
    Zorg dat je niet bevriest, hahahaha

liefs,
    Wilm@

• 14 Juni 2009 - 19:57

Will En Annelies:

Leuk hoor, 4000 km rijden om kou te lijden!!
    Ook leuk; jullie een zeehond en/of bruinvissen gezien en vervolgens krijgen wij alleen een foto met dooie vis in een emmer te zien. Waren ze lekker?
    Zal wel een mooi gezicht zijn die rendieren, maar waarom staat dan alleen de kleinste op de foto? Heet die Rudolf?
    Flauw he?
    Al met toch wel een hele belevenis die niemand jullie meer afpakt!
    Goeie reis verder!

• 14 Juni 2009 - 20:12

Marjolijn:

Joehoe! De Noordkaap. Moet goed voelen. Het ziet er prachtig uit! Ik geniet erg mee. Vraagje: Alice en Martien willen graag deze zomer naar Noorwegen. Verhuren jullie de camper ook?

• 14 Juni 2009 - 21:31

Brigit:

ik ben supertrots op jullie expeditie! jullie hadden toch wel een flesje bubbels om op dit hoogte/noordpunt te proosten. ik vind het super!

• 17 Juni 2009 - 07:51

Trees En Hugo:

Hallo Bep en Wim, na zoveel verhalen over jullie reis eindelijk eens een berichtje van ons. Op de Noordkaap geweest, dat kunnen niet veel mensen zeggen. En als je jullie verslag leest, snap je ook waarom. Slechte wegen, lage temperatuur, veel regen en heel veel kilometers: het is afzien, maar dan heb je ook wat. Benieuwd naar de kilometerstand aan het eind van de reis. Die vis ziet er super vers uit, maar ik zou er niet aan moeten denken om hem schoon te maken. Hier is alles bij het oude, dus goed. Veel plezier in Finland, goede reis verder en kijk uit voor de muggen.
    Groetjes, Trees en Hugo

• 17 Juni 2009 - 17:23