van Gudvangen naar Flam en verder
Door: webmaster
Blijf op de hoogte en volg Wim en Bep
07 Juli 2009 | Noorwegen, Oslo
Gisteren vanuit de camping naar de kade gereden in Gudvangen.
Daar gaan we aan boord van een ferrie.
De camper blijft op de parkeerplaats.
We varen twee uur met nog een
(Duits) echtpaar. Met 4 personen op een 4 deks schips.
Onderweg uitleg via de omroepinstallatie wat allemaal te zien is. Zoals verlaten boerderijen, de op een na grootste waterval en een boerderij die alleen via een ladder te bereiken is enz.enz.
We drinken in de lounge een kop koffie met (echt voor de eerste keer) een noorse wafel.
Super, zo'n grote boot voor ons alleen. Zon, water en een prachtige tocht door de Naeroyfjord en de Aurlandsfjord.
In Flam gaan we aan wal, kijken daar hoelaat de vertrektijden van de Flambanen (spectaculaire treintocht) zijn, want dat willen we morgen gaan doen, en gaan richting kade om met de ferrie weer 2 uur terug te varen.
Daar aangekomen is het vreselijk druk met Japanse, Amerikaanse Engelse en Poolse mensen. De boot is dus VOL.
Dat is niet erg, want er is voor iedere plaats. Tenminste als iedereen gaat zitten. Maar Japanse mensen willen overal kijken foto maken, zitten foto maken. staan voor reling foto maken, meeuwen voeren foto maken, samen met papa foto maken, mooie waterval voor de reling foto maken, brood naar meeuwen gooien foto maken. Jij mijn toestel ???? Jij ook overal van foto maken.
Wat hadden wij geluk gehad 's morgens. Tijdens de tocht lieten ze zelfs muziek horen van Grieg (is een Noor) Peer Gynt.
De volgende dag, we hebben dan geslapen in Flam (bij de ferrie en de spoorlijn) willen we een spectaculair ritje maken met die trein. We lopen richting station en zien ook een enorm cruiseschip (weer een) aan de kade. Daar kunnen een paar duizend mensen op en die (ja goed zo) willen ook met die trein.
Dus weer al die Engelse, Amerikanen, Japanners in de rij. Alle tickets voor de volgende 4 vertrektijden waren al uitverkocht en nog een dag wachten daar hadden wij geen zin in.
We gaan terug naar de camper en laten Gerda een mooie route uitzoeken richting Oslo.
Gerda is gek van tunnels,we deden er vandaag 16. In een tunnel kon zelfs maar een auto (breed) in. Dus dat werd geregeld met stoplichten. Met steeds een wachttijd van 5 minuten.
Heel erg donker en deze ging heel erg steil omhoog. Dus een stortkoker voor de tegenligger.
Maar de route, door Aurlandsdalen, was een van de meest spectuculaire klimmen die Wim (wij dus) ooit meegemaakt hebben. Collega Ed kent volgens mij dit gebied, ik ben erg benieuwd of hij dit wel eens gereden heeft. Helemaal boven, zie foto een,heb je een prachtig uitzicht over de Aurlandsfjord en Aurlandsdalen.
Morgen maken we de Noorse kronen op en rijden Zweden weer in.
We komen hier zeker terug. Het is een prachtig land, wel een duur land wat betreft de boodschappen in de supermarkten. Maar je moet ook bedenken dat ieder pakje boter of potje jam qua transport een behoorlijke moeilijk traject af moet leggen.En dat kost tijd en geld. Verder liggen dus veel plaatsen zo afgelegen dat ze alleen per boot bereikt kunnen worden. En van de bussen (openbaar vervoer) is het achterste gedeelte weleens vrachtwagen. Dus personen en vrachtvervoer.
Een ander indrukwekkend transport is dat van electriciteit. In Aurland staat een van de grootste waterkrachtcentrales van Noorwegen.
Heel de weg die we vandaag naar Oslo hebben gereden wordt ook gevolgd door het transport via hoogspanningsmasten naar Oslo. Het is indrukwekkend hoe over dalen en hoogvlaktes de kabels zijn gespannen.
De kenner (Wim) valt van de ene verbazing in de andere. Ik zal er morgen bij het waterkokertje ook even bij stilstaan.
Nog even het weerbericht.
Vandaag zon afgewisseld met bewolking, niet meer zo heel erg warm.
En vanmiddag ook een lekkere frisse bui voor het stof van de camper.
En sinds gisteren is het van half twaalf tot half 3 's nachts zelfs bijna donker. Heerlijk.
08 Juli 2009 - 09:57
Marjolijn:
Ha Bep en Wim!
Wat een schitterende foto's! Het lijkt wel alsof je in een andere wereld kijkt. Bijzonder licht ook. Kennelijk heb je genoeg van alle licht, Bep. Lekker donker ;-)! -
08 Juli 2009 - 15:49
Toos Braam:
Geweldig. Leuk om zo jullie belevenissen te volgen.Blijf ik zeker doen.
Toos en Bert -
Wat een mooie foto's!
xxx judith
08 Juli 2009 - 20:45
Henriette:
Hallo!! Ik zit hier nu met mijn ouders naar je verslagen te kijken, ze zijn erg onder de indruk en vinden het heel knap wat je allemaal inelkaardraait!! Ze gaan morgen jullie reis lezen.
Liefs, Henriette -
09 Juli 2009 - 12:15
Miep:
Wat heerlijk om jullie reis op deze manier mee te beleven.Ik zal het straks zeker missen.
Groetjes
Miep -