poolcirkel - Reisverslag uit Oslo, Noorwegen van Wim en Bep otter - WaarBenJij.nu poolcirkel - Reisverslag uit Oslo, Noorwegen van Wim en Bep otter - WaarBenJij.nu
VIP-Report

poolcirkel

Door: webmaster

Blijf op de hoogte en volg Wim en Bep

04 Juni 2009 | Noorwegen, Oslo

Vanmorgen pas laat uit Korgen vertrokken. Het is stralend weer.
We rijden eerst langs een caravan/camperdealer om een nieuw pompje te kopen. Het is toch fijner dat het water gewoon uit de kraan komt i.p.v. het water steeds uit de waterzak te moeten halen. Dat was zo geregeld, tenminste het kopen, nu nog het plaatsen. Morgen doen we dat..... zegt Wim. Onderweg had ik boodschappen gedaan en een ongelooflijk lekker stuk vis gekocht. Tenminste dat bleek toen ik dat vanavond bakte. 6 ons voor 4 euro 40 cent, geen geld.
(krijg je in de kroeg nog geen half pilsje voor, een pilsje kost 70 Nkr. Dat is 7 euro 70 cent. We reden na de koop van de pomp in Mo i Rana richting Fauske. Nu kan ik wel weer vertellen dat we een prachtige rit hadden, dit vooral omdat het heel erg mooi weer was, maar dat wordt ook zo eentonig. Wij vallen in de auto van de ene OOOOh in de andere Oooooh. Noorwegen is werkelijk heeeeeel erg indrukwekkend.
De weg is de reis.
Prachtige bergen met sneeuw, enorme watervallen, blauwe meren en af en toe hele kleine gehuchtjes. Je komt kilometerslang niemand tegen.

Het asfalt van de wegen krijgt 's winters enorme opdonders, dus dat moet NU gerepareerd worden. Dat maken we dus wel eens mee dat je moet wachten om verkeer uit de tegemoetkomende richting voorang te geven. Als wij dan mogen komt er een folge-bil daar moet je dan achteraan rijden. Prima geregeld.
Vanmiddag om half vier stonden we in de sneeuw na een kilometerstand van 2722 km op de poolcirkel. Een hele kale vlakte kale bomen, sneeuw en een monument.
Toen we weer 100 meter gezakt waren kregen de berkebomen weer knoppen en even later reden we weer in het groen. Hier is het dus lente.

Rond een uur of zeven vanavond zien we het fjord waaraan ook de plaats ligt waar we vanavond zullen slapen.
Saltstraumen. De camping ligt in een fjord aan de Atlantische oceaan.Hier in de omgeving is de grote trekpleister de machtige getijstroom. 4 x per etmaal, als gevolg van eb en vloed, wringt zich een kolkende watermassa met donderend geraas tussen het vasteland en het straumeiland.
Daar zijn we net om 22 uur naar gaan kijken. Indrukwekkend, zoveel water, zoveel geweld. Vanavond, nu dus (5 over half twaalf) zal hier de zon niet meer ondergaan. Ik heb net een foto gemaakt waarbij ik op bed in de zon lig te lezen.
We zagen net ook een camper hier het terrein op rijden, kijken en besluiten toch maar door te rijden.
Dat doe je niet als het donker is.

Wat de rendieren en elanden betreft, de omstandigheden, omgeving, tijdstip alles was ok, maar weer niet gezien. Hooguit een opgezette eland in een museum op de poolcirkel.

Daar zagen we trouwens ook dat wij niet de enige otters zijn in noord noorwegen, er zijn ook wilde soorten.
Kijk even naar de foto of je enige gelijkenis ziet.

Dan nog het weer, Wim noemt het een jantje huilt en jantje lacht weer.
Gisteren ellende, wind regen, koud. Vandaag (nee geen bikiniweer) maar toch droog en zonnig.

De plannen zijn vanuit hier te bekijken wanneer en welke overtocht we maken naar de Lofoten.En.........
Wim wil hier ook nog een hengeltje uitgooien.
:SMS update:: 9 juni 2009 :
Uit de ongelooflijke mooie, indrukwekkende lofoten, dit bericht via mijn mobiel. Nog steeds geen internet. Groeten en liefs aan allemaal. Tot gauw. Hoop ik.

• 05 Juni 2009 - 09:40

Ellen:

Haha wat een sneeuw. Nu hebben jullie dus geen argument meer om niet gezellig met ons mee op wintersport te gaan. Groetjes van ons allemaal

NB wat is een otter in het Noors ??? ik moet er nu al om lachen.

• 05 Juni 2009 - 14:02

Ed:

Jongens,wat een geweldige reis.
    Onze camper is net weer gekeurd voor de komende 2 jaar .Campers boven de 30 jaar hoeven nog maar 1x per 2 jaar gekeurd te worden.
    Morgen gaan we met de club de papierwinkel/administratie opruimen en verhuizen naar de nieuwe locatie.
    Gr.ED

• 05 Juni 2009 - 14:26

Brigit:

ben erg benieuwd naar de verdere foto's en ik heb ook gezorgd dat je nog videoruimte hebt, dat vinden de jongens ook leuk! martijn wil ook wel naar noorwegen.
    hoeft ie als ie naar bed moet niet stiekem met de zaklamp onder de dekens te lezen. haha
    toedeloe

• 06 Juni 2009 - 10:16

René:

Bep, je lijkt wel een regisseur. Goede beelden, goed commentaar en de tekst met foto's en films lopen mooi in elkaar over. Bravo. Nou die eland nog! Kun je dat niet regelen?

• 06 Juni 2009 - 20:48

Bas&manou:

Dag geweldig om jullie zo op de voet te kunnen volgen. we lezen/kijken ons jaloers... puur natuur eten van de haak! gr van ons.

• 07 Juni 2009 - 17:59

Marian & Harry Vens:

Hoorden van René den Boer van jullie reis. Lijkt ons een schitterende ervaring. Lezen met plezier jullie web. Veel plezier onderweg toegewenst, blijf gezond en een behouden (terug)reis.

• 07 Juni 2009 - 19:10

Marian - Henk:

Wat leuk jullie zo te volgen.
    Ik heb vandaag pas alles gelezen, waren met Gerd en Annelies naar de belgische kust (ook leuk).
    Geniet van al het moois onderweg! groetjes

• 08 Juni 2009 - 18:18

Elly Vermeulen:

wat goed dat jullie dit doen, en dat 't mogelijk is. En wat een mooie reis! Dank je met liefs van EL.XXX

• 09 Juni 2009 - 15:02

Hay En Frieda:

Hallo luitjes,

het lijkt wel of we naar een natuurfilm op tv aan het kijken zijn. Ziet er schitterend uit.
    We blijven met jullie meereizen.

Groetjes, Hay en Fridea.

• 09 Juni 2009 - 19:27

Will En Annelies:

Helemaal top jullie verslag en wauw wat een reis.Mooi om te lezen zien en genieten ook al is het vanaf dat kleine dorpje aan de Mookerplas.Misschien toch nog een droom voor later.
    Groetjes uit Middelaar

• 10 Juni 2009 - 14:36

Nel, Oude Molenweg:

ha Bep en Wim, we hebben even per telefoon contact gehad: wij vanuit IJsland, jullie in Noorwegen.Wij zijn weer terug, jullie genieten nog een tijd daar zie ik. Dit is leuk om jullie verder te volgen. Niet slecht daar in Noorwegen. Veel groeten, zeker ook namens Ad, Nel

• 13 Juni 2009 - 22:29

Bas En Manou:

Fijn dat Wim daar zo zijn hengelsport kan beoefenen! we hebben ineens een nieuwe hoofdverdachte voor het verdwijnen van 9 mooie vissen de laatste tijd uit onze vijver ;-)

we drinken hier een goedkope wijn op jullie ;-)), nou ja, Bas dan

Bas en Manou